Jåhkåmåhkke är platsen där den samiska skribent- och författarföreningen Bágo čálliid siebrie föddes och här finns också nu det samiska författarcentret Tjállegoahte. Det är ingen slump eftersom området har en rik berättartradition med många litterära pionjärer och framgångsrika författare än idag.

Möt författaren Anna Sofie Bull Kuhmunen. I det här porträttet berättar hon om arbetet med hennes bok om adoptioner ”Jeatjah vuertiemisnie – En annan väntan” som på många sätt var banbrytande, en bok på sydsamiska för vuxna som tog upp ämnen som det sällan pratas högt om. Vi får också höra om olika händelser i hennes liv som format henne.

Den första boken på lulesamiska var ”Jåhtte sáme viessom” av Anta Pirak och här kan du lyssna till den i uppläsning av Per Eric Kuoljok. Filmen är på lulesamiska med svenska undertexter.

Hör Henrik Blind berätta om en bok som lämnat avtryck hos honom. Hemma på vidda av Bodil Hagbrink.

Hör Jannie Staffansson berätta om samiska böcker som lämnat avtryck hos henne. Renskötarkvinnor av Lilian Ryd, Bovtsen guelmieh av Gun Margret Utsi och Vårt liv – Min eallin. Mijjen jieleme. Mija viesson en diktsamling utgiven av Same Ätnam.

Hör Katarina Pirak Sikku berätta om en samisk författare som lämnat avtryck hos henne som läsare – Sara Ranta Rönnlund med boken Nådevalpar.

Hör författaren Anna Sofie Bull Kuhmunen berätta om en bok som lämnat avtryck hos henne – Ravnas vinter av Annok Sarri Nordrå.

Giehto sarvvabivdos – Per Eric Kuoljok giehtto

Nils Henrik Sikku muitala Jarinjoga rastemis.